Ull

Ull

Hver høst, helt først i November kommer det en dyktig saueklipper og klipper alle våre sau.

Da sorterer vi, og pakker vi ulla etter raser; Steigar, Vill, Norsk kvit, Farga Spæl og Suffolk. Vi selger gjerne ull til privatpersoner, lag/forreninger i området.

Ull som ikke er bestilt før ullbilen kommer blir sendt, og det blir et år igjen til neste mulighet. Så ta kontakt!

Uvasket, grovkardet Steigarull. Pakket i poser med 50+ gram, hvit og svart. 

Garn

Høsten 2018 sendte vi inn ulla fra villsauen til spinning, og er garnet kom etter en tid 😀 Ull fra villsau er kjent for å være relativt vannbestandig og svært varmt.

Det ble et tynt garn, 200m pr 100g, passet til votter, sokker, luer, gensere, ypperlig for ytterplagg, men likevel forbausende mykt

Garnet ble sortert i mørk, (svart-brun), grå, og lys natur farge. Siste var flotte til plantefarging og. Garnet kom i nøster på 100g, som vi ble UTSOLGT for nå.

Håper på nye runder, og kanskje vi kan tilby flere varianter

ULL er GULL

Bruk av Ull

Ull er varmt, ull puster, ull er selvrensende, ull isolerer, ull er naturlig!

Ull brukes i klær, tepper, møbler, husvegger, barnevogner, i sko mot gnagsår, som forkjølelses-lindring, til pynt, og sikkert enda mye mer

___________________________________________________________________________________

Litt over to millioner sau/lam produserer hvert år noe over fire millioner kilo ull. Ulla blir klassifisert etter Norsk Ullstandard, som inneholder beskrivelse av seksten kvaliteter.

Ull er bygd opp av proteiner, som gjr den lite brennbar, og blir derfor og brukt i slitesterke gulvtepper og teppegulv i fly. Ullfibrene er og vannavstøtende som gjør den motstandsdyktig mot muggsopp.

Norge har to hovedtyper ull: - Ull av Crossbredtype, (jevn, kruset fiber), og ull av Spæltype, (dekk- og bunnull)

I Norge leveres ¾ av all ull inn til ullstasjoner hvor ulla sorteres og klassifiseres. Av denne ulla selges 70-80 prosent til utenlandske produsenter, mens de resterende 20-30 prosentene selges til norske ullvareprodusenter.

Den norske ulla egner seg særs godt til håndstrikkegarn, finere og grovere tepper og vevegarn. Vi har fortsatt noen spinnerier og garnprodusenter som lager garn i Norge av norsk ull, deriblant Rauma Ullvarefabrikk, Hillesvåg Ullvarefabrikk og Sandnes garn. Og Røros, som bruker norsk ull i sine tepper og pledd

Ull-Fakta

Ull er 100 % fornybart og naturlig, og er derfor en av våre mest bærekraftige materialressurser.

Kvaliteten på ullen bestemmes av blant annet sauserase, hvor på sauen ullen kommer fra og når den ble klippet.

Ull kan holde på mye fuktighet uten å føles våt, og transporterer fukt bort fra huden.

Om vinteren er det derfor en fordel å bruke ull innerst mot huden og på føttene. Om man blir svett, vil fukten flyttes bort fra huden og ut i det ytterste laget, slik at man ikke føler seg klam, og ikke fryser. Ull vil også holde deg varm selv om den er våt.

Ull gir temperaturregulerende egenskaper, og regulerer både kulde og varme. Om vinteren har den en varmeisolerende effekt, mens tynne ullplagg kan brukes hele året.

Ull virker flammehemmende.

Ull har bakteriehemmende egenskaper. Det hindrer svettelukt, og passer dermed ypperlig som undertøy og sokker

Toving, filting & Strikking

Toving kalles også filting. “Toving” eller “tova” er det oldnorske ordet for å filte, og i Norge i dag bruker vi fortsatt ordet tove

Toving av ull er en av verdens eldste teknikker. Man antar at toving av ull er en eldre teknikk enn spinnekunsten og de eldste funnene antas å være rundt 8000 år gamle.

Toving har stått i fare for å bli glemt, men i de senere år er toving av ull tatt opp igjen av mange. Den gamle norske tradisjonen med toving av tøfler, vester, votter, hatter osv. kan man i dag lære på et kurs eller gjennom et godt utvalg av hobbybøker om toving.

Strikking, i industriell sammenheng kalt trikotasje, er en metode eller håndarbeidsteknikk for å lage tekstiler av garn (tråd) ved hjelp av strikkepinner. Strikkingen foregår ved at man har en rekke av garnløkker, kalt masker, på en strikkepinne og bruker en annen strikkepinne til å dra garnet gjennom en maske og derved lage en ny maske på den andre pinnen. Mange forskjellige typer garn, strikkepinner og strikketeknikker kan brukes for å framstille ulike strikkede strukturer som uansett teknikk består av løkker tredd gjennom hverandre. Strikking kan også gjøres på strikkemaskin.

Andre dialektuttrykk for strikking er binding, bunding og spøt, spøting. En kunne fortsatt møte «spøtakjerringer» på torget i Stavanger, som solgte klesplagg fra egen produksjon til litt utpå 1980-tallet.

Profesjonelle strikkere har gjennomgått en fireårig utdannelse.

Til tross for at strikketeknikker er kjent og tildels fortsatt i bruk over det meste av verden, synes det som om en i dag regner strikking for en skandinavisk sysselsetting og spesialitet.

Dette kan henge sammen med at en del spesielle strikkemønstre og -måter, som regnes for avanserte, trolig ble utviklet her. Selbuvottene er av norsk opprinnelse, men det er ikke åttebladsrosa (Selburose) selv om mange tror det.

BH og innlegg i ull er også bra for ammende mødre, både for å trekke fukten bort fra huden, men også for å hindre infeksjon.

Ull har selvrensende egenskaper og er enkelt å holde rent.

Ull behøver ikke å vaskes ofte, og kan gjerne luftes i stedet for å legges til vask.

Ull er elastisk, det holder godt på fasongen og krøller minimalt. Hvis et plagg har krympet, kan det i mange tilfeller strekkes tilbake i fasong.

Nordmenn har et særegent forhold til ull. I andre europeiske land, inkludert Sverige, er ikke ull på langt nær like populært.

En undersøkelse utført av SIFO i 2012, viser at en gjennomsnittlig engelsk familie eier under 1/3 så mange ullplagg som en gjennomsnittlig norsk familie (SIFO: Valuing Norwegian Wool 2012).

93 % av alle norske mødre bruker ull på baby (Ipsos MMI 2012).

Del denne siden