Kystgeit

Kystgeit

Nordlands første Kystgeiter kom til oss!

Kystgeit er definert som en nasjonal bevaringsverdig rase av Norsk Genressurssenter og av Genressursutvalget for husdyr. Kystgeita er svært trua.

På lik linje med vår vektlegging av rase på sau, er det viktig for oss å satse på og ta vare de gamle norske rasene som er når vi velger dyr. Vi fikk inn Nordlands første og Kystgeit-besetning, hentet fra Namdalsseid. (det er kommet en besetning til lengre sør og nå)

Kystgeita er en unik norsk geitestamme som har vært holdt for kjøttproduksjon, isolert fra den vanlige melkegeita i Norge.Det er funnet beskrivelser av kystgeithold helt tilbake til 1700 - tallet.

Kystgeita ligner mye på norsk melkegeit, men produserer mindre melk og har mer kjøttfylde. Geitene har gode og sterke bein og tett ull og ragg. De fleste av både geiter og bukker er hornet. Kystgeita har et godt lynne og er lett å temme ved regelmessig kontakt med mennesker. Moregenskaper hos kystgeit er gode, og familier med to og tre generasjoner holder ofte sammen.

Driftsformen og matskikkene knyttet til kystgeitholdet er kulturhistorisk unike med nasjonal bevaringsverdi. Kystgeitene går ute mesteparten av året. De tas imidlertid inn på seinvinteren, og kjeer inne. Dette for å verne de nyfødte kjea fra rovfugler, og for å holde dyra tamme. De fleste kje av hankjønn blir kastrert.

Ribbe til pinnekjøtt og spekelår fra 3-4 år gamle kastrater er det mest ettertraktede produktet fra kystgeitholdet. Tidligere var geitehode "skjeltehaud" også høyt verdsatt og alt på geita ble utnyttet. I dag er det flere som lager blodpølse, ellers er mye av den gamle tradisjonskosten på veg ut. Tanken på god tradisjonell mat fra kystgeit, og nyutviklede produkter gjør at vi vil satse på drift med kystgeiter.

Høsten 2021 avvilket vi geiteholdet, av flere sammensatte årsaker.

Gildeskål Kirkested

Våre første, da de var kje, før de kom til oss
Koser seg i snøen her
Vårt førstefødte kje her
Nyter vårsola
De stortrives med å få gå ute på Femris gjennom hele året

De stortrives med å få gå ute på Femris gjennom hele året

Høsten 2021

Høsten 2021

.
_

Sommeren 2021 Femris

Dyrene koser seg på Femris, dessverre koser reven seg og der, og det er for få jegere... 

Men mange ulike mennesker reiste hjem fra sommerferie med selfie og minner fra våre geiter 😊

Sommerbeite 2020

I år er geitene på Øy-ferie - nyter full frihet på Femris :-) 

Og det gikk ikke mange dagene før hyttefolket falt for dem, Gunnar og Bror'n Edvind leker med unger, mens resten holder seg på litt beskjeden avstand enda. Men så nært at de blir hyppig fotografert, og følger med om det kommer noen godbiter

Ibux 2020, som vi håper sjal bli far til mange fine (jente🤞-) kje i 2021

Ibux 2020, som vi håper sjal bli far til mange fine (jente🤞-) kje i 2021

Julie, Gråmors '21-kje
Yngve
Dama/Dronninga, like før kjeing her
Nimo er sikker på at den høyeste maten er den beste
Godt med mat i alle høyder
Dama - sjefen, kosete og pratsom

Dama - sjefen, kosete og pratsom

Dama fant rips-blader

Dama fant rips-blader

Sommerbeite 2019

Nå er geitene våre klare for sommerbeite, og det er det flere enn oss som gleder seg over.

Vi ble kontaktet av kommunens prest, som hadde hørt om våre vakre dyr, og ønsker dem på sommerbesøk. Og et slikt ønske kunne vi ikke gjøre annet med enn å oppfylle.

Så skal det sies at Gildeskål har ett historisk, unikt vakkert kirkested, innrammet av den vakreste natur! Og det skjer mye der gjennom hele sommeren, i seg selv verd ett besøk, men nå gir Sofus og gjengen besøket en ekstra opplevelse

OBS: besøker du dyrene våre her, blir de glade for en gulrot, eplebit, eller andre røtter. MEN de tåler ikke brød, selv om de er veldig glade i det

Kveldskos

Tass - med over alt
Tass - med over alt

En tid for alt

Av flere sammensatte årsaker, avsluttet vi vårt geitehold høsten 2021.

Vi har hatt noen fantastiske, lærerike år med våre staselige dyr, og vurderer du geitehold, anbefaler vi rasen Kystgeit på det varmeste!

Del denne siden